Handleiding Spelbegeleider JO8 + JO9

Aantal spelers: 6 tegen 6

Leeftijd: Onder 8 en 9

Veldafmeting: 42,5 meter bij 30 meter

Doelformaat: Pupillendoel (5m x 2m)

Balformaat: Advies maat 4, 290 gram

Spelduur: 2 x 20 minuten (time-out na 10 min)

Keeper: ja

Competitie: ja

Klassement: nee

Rituelen: Handen schudden en high five

Rol coach: Positief stimulerend langs zijlijn

Rol ouders: Positief stimulerend langs zijlijn

Rol arbitrage: Spelbegeleider bewaakt de voortgang van het spel

Strafschop: 7 meter

Spelregels :

Het toepassen van de spelregels ligt in de hand van een spelbegeleider.

De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt deze zo nodig uit. De zijlijn is de uitgangspositie van de spelbegeleider, als het spel hierom vraagt staat het hem/haar altijd vrij om het veld in te bewegen. De spelbegeleider heeft maar één bedoeling en dat is de jongens en/of meisjes zoveel mogelijk te laten voetballen. Op het speelveld mogen zich alleen de spelers en een spelbegeleider bevinden. Trainers/coaches en anderen mogen zich dus niet tijdens de wedstrijd tussen de spelers begeven. Een blessuregeval bij één van de spelers/speelsters hierop uiteraard een uitzondering, de spelbegeleider geeft dan toestemming om het speelveld te betreden.

Aftrap: de aftrap wordt genomen in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf de eigen helft.

Keeperbal: wanneer de keeper een bal vangt die niet is uitgegaan mag de keeper het spel voortzetten door de bal te gooien, passen of uit de handen te schieten.

Achterbal: de achterbal wordt vanaf de grond genomen door de bal te passen of te schieten.

Hoekschop: hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten vanaf het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen.

Doelpunt: bij een doelpunt vindt de aftrap plaats in het midden van het veld. Beide teams beginnen weer vanaf eigen helft.

Uitbal: als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal ingedribbeld.

Terugspeelbal: een terugspeelbal mag door de keeper niet opgepakt worden.

Overtreding / scoringkans: bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.

Afstand: de tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.

Speeltijd

De speeltijd voor onder 8 en onder 9 is 2 x 20 minuten.

Time-out

Per helft vindt er bij O.8 en O.9 na 10 minuten een time-out plaats van maximaal 2 minuten. Hierin heeft de begeleider de mogelijkheid om een korte terugblik te doen, tips en aandachtspunten aan te stippen en kunnen de kinderen even wat drinken.

Rust

Na de eerste helft vindt de rust plaats van maximaal 10 minuten.

Competitie

Er wordt wel een competitie (poule-indeling en wedstrijdschema) georganiseerd voor deze wedstrijdvorm.

Stand & Klassement

De KNVB zal geen standen of klassementen tonen. Wel worden de uitslagen van wedstrijden bijgehouden om de speelsterkte per team te bepalen en op basis daarvan eventueel teams te herindelen.

Begeleiding

Bij deze wedstrijdvorm is er een spelbegeleider. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt de spelregels uit. Als het nodig is mag de spelbegeleider wel het veld in bewegen.

Balmaat

De KNVB adviseert om met een balmaat 4, van 290 gram, te spelen.

Rituelen

Stimuleren om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five als dank voor een leuke wedstrijd.

Strafschop (7 meter)

Strafschoppen worden alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans.

Na afloop van de wedstrijd kunnen er door beide teams strafschoppen worden genomen.