Wilhelmus wint kort geding, maar KNVB dwingt club tot spoedappèl

15-08-2017

Den Haag/Voorburg, 15 augustus 2017 – Voetbalvereniging Wilhelmus gaat een spoedappèl aanspannen tegen de KNVB. Dit spoedappèl dient waarschijnlijk komende week bij de rechtbank in Utrecht. Wilhelmus wil hiermee handhaving in de tweede klasse van het zondagvoetbal afdwingen voor het komende seizoen.

De Voorburgse vereniging is van mening dat het onterecht is gedegradeerd naar de derde klasse omdat het door de KNVB niet in de gelegenheid is gesteld de nacompetitie wedstrijd tegen PVC uit te spelen. Op Hemelvaartsdag werd het nacompetitieduel met PVC in Voorburg bij een stand van 1-2 in het voordeel van de Utrechters, 8 minuten voor het einde van de verlening gestaakt. Scheidsrechter Verhoeve had op dat moment een derde speler van Wilhelmus, Ahmet Akbulut, met twee keer geel van het veld gestuurd. Al eerder waren Tomas Ruygrok en Kevin van der Poel na twee keer geel van het veld gestuurd. De Tuchtcommissie en Commissie van Beroep oordeelden dat de wedstrijd niet uitgespeeld hoefde te worden. Daardoor degradeerde Wilhelmus naar de derde klasse.

KNVB regels

“Conform de eigen KNVB regels een volkomen onjuiste beslissing”, zegt Wilhelmus voorzitter Jean-Jacques Budé. “Wedstrijden moeten volgens de regels altijd worden uitgespeeld, tenzij ze er niet meer toe doen. Dat was bij deze wedstrijd natuurlijk het geval. De commissie had een maatregelen van orde (niet uitspelen) als straf opgelegd en dat mag eenvoudigweg niet. De KNVB haalde bakzeil en heeft zelf de Commissie van Beroep om herziening gevraagd. Er werd nu geen maatregel van orde meer opgelegd, maar een andere straf. Alleen deze straf, het uit de competitie nemen van een elftal, mag alleen worden opgelegd in het geval van recidive of excessen en daar was geen enkele sprake van.” Wilhelmus werd afgelopen week door de voorzieningenrechter volledig in het gelijk gesteld. Het herzieningsbesluit werd geschorst en de proceskosten kwamen voor rekening van de KNVB. Het uitspelen van de laatste 8 minuten werd door de rechter echter als ‘praktisch onuitvoerbaar’ geacht, ook omdat spelers van beide clubs inmiddels voor andere clubs uitkomen.

“Wilhelmus in gelijk gesteld”

Jean-Jacques Budé, advocaat en eigenaar van SOLON-Advocaten: “De uitspraak van de rechter was glashelder. De KNVB heeft onrechtmatig gehandeld door op basis van maatregelen van orde en oneigenlijke straffen de wedstrijd niet te laten uitspelen. Nu dat niet meer kan, is het toevoegen van Wilhelmus aan de tweede klasse de enige logische oplossing. Nu de KNVB, nadat ze 4 maal in het ongelijk is gesteld, de consequenties van de verkeerde beslissingen niet wil aanvaarden, wordt Wilhelmus gedwongen om spoedappèl tegen een nota bene gewonnen kort geding procedure aan te spannen. De rechter moet alleen wel vaart maken want de competitie staat op het punt van beginnen.”