Wilhelmus heeft 5 gediplomeerde verenigingsscheidsrechters erbij!!

29-11-2018

In Augustus net voor de schoolvakanties voorbij waren begon voor 5 van onze leden al het voetbal/scheidsrechter seizoen….. de cursus verenigingsscheidsrechter. Deelname vanaf 14 jaar, en verplicht 4 avonden van 3 uur aanwezig zijn, inclusief wedstrijden fluiten, zelfreflecties, wedstrijdverslagen en theorietoets, en op de cursus ook nog fluiten en vlaggen….. de KNVB heeft daarbij besloten dat de lat flink hoog gelegd moest worden….. want dit alles stond onder leiding van de Voorburgse betaald voetbal en eredivisie scheidsrechter Edwin van de Graaf……iemand die zelf op het hoogste niveau van Nederland fluit moet toch wel een goede inspiratiebron zijn zou je zeggen…..en daar werd dan door onze leergierige en enthousiaste scheidsrechters ook geen moment over getwijfeld. In totaal deden er 18 mensen mee aan de cursus, van diverse verenigingen in de regio, en de uitstekende organisatie lag in handen van Forum Sport, grote dank gaat hierbij naar René Oudshoorn, de scheidsrechters-coördinator van Forum Sport.

Dat docent Edwin een bepaalde structuur en discipline heeft dat wisten wij (Marco Beukers en ik) al van de vorige keer dat wij Edwin hadden meegemaakt in een cursus…..en daarom waren wij vooraf al zeer tevreden met de toewijzing van de docent.

De eerste avond….. begon met een paar laatkomers……daarop liet Edwin meteen merken, jongens 19:00…. Is 19:00, en niet 19:02…….ben liever een paar minuten eerder dan te laat, daar hou ik niet van…. Is storend, en vertraagt de boel onnodig, ik begin stipt om 19:00…. Daarbij vertelde hij dat hij buiten zijn werk als politieagent in de Rotterdamse regio, ook nog een vrouw en 2 jonge kindjes heeft, hij ook nog KNVB cursusleider/docent is, en daarbuiten zo nu en dan ook nog eens wedstijden fluit door heel het land, 4e official is, en ook zo nu en dan nog VAR….. en hij dus met alle liefde de jongens dingen bijbrengt in deze cursus, maar hij dus wel een goede motivatie en inzet verwacht…..

Dat het met de motivatie wel goed zat, en dat Edwin dat wat hij wil met deze groep kon bereiken dat was praktisch dus vanaf moment van binnenkomst zichtbaar, na een rondje voorstellen werd er op de eerste avond een veldverkenning gedaan…..Edwin verdeelde de groep in 5……….en liet de cursisten per groep dingen vertellen over bv in te nemen posities in het veld….waar ga je staan bij bv een hoekschop? Een ander punt wat besproken werd…. De gebaren van een scheidsrechter,

Na de veldverkenning… werd er binnen per groep besproken wat er genoteerd was…..en of de andere groepen nog aanvullingen hadden, leuk om te zien dat Edwin overigens de cursisten van de diverse verenigingen door elkaar husselde… en dus niet bv alle jongens van Wilhelmus bij elkaar liet in 1 groepje, zo ontstond er een leuke band tussen alle cursisten, en ontstond er daadwerkelijk belangstelling voor elkaar, rond 22:15 was de avond afgelopen……Edwin gaf aan dat hij de volgende keer iedereen op tijd binnen wilde hebben, en dat er aandacht besteed moest worden aan het spelregelboek….. want in les 2 zouden we het gaan hebben over de regel overtredingen en diverse spelhervattingen en op de 3e avond kwam het hoofdstuk BUITENSPEL aan de orde…….Op de 3e avond stond er ook een oefenwedstrijd op het programma….Forum Sport Jo15-2 tegen Wilhelmus JO15-2.

De wedstrijd op een avond dat het hondenweer was…..koud, stortbuien en een harde wind werd gefloten door diverse cursisten….William, Jasper en Michiel van Wilhelmus kwamen totaal 30 minuten in actie…..2x 10 minuten vlaggen en 1x 10 minuten fluiten, na afloop werden de scheidsrechters die in actie kwamen beoordeeld op diverse onderdelen door hun collega’s die niet in actie kwamen……..zij zouden in de 4e avond aan de beurt komen en de rollen werden dus omgekeerd.. Op lesavond 4 stond er wederom een derby Forum Sport-Wilhelmus op het programma….. dit keer zelfs de grotere jongens van de jo17-1…Ook hier voor de scheidsrechters weer hetzelfde principe…Daan en Xander waren dit keer de scheidsrechters van Wilhelmus…. En zij werden dus door hun collega’s beoordeeld. Net als bij de vorige wedstrijd gaf Edwin ook bij elke scheidsrechter na afloop aan de zijlijn korte feedback wat goed ging, en wat nog beter kan….. leuk om te zien! Tussen de 4 theorieavonden moesten er ook nog 4 praktijkwedstrijden worden gefloten op de club… onder begeleiding van de begeleiders van de club, Marco Beukers, Jamel Belgacem en ondergetekende, om uiteindelijk te slagen voor de cursus dienden alle cursisten 4 zelfreflecties te schrijven, een eindverslag en een evaluatierapport voor de knvb, deze moesten allemaal goedgekeurd worden door docent Edwin, op de laatste avond kregen de cursisten bovendien ook nog een spelregeltoets van 10 vragen waarvoor eer minimaal 6 goed dienden te zijn…daarbij waren beelden en inschatting van situaties ook nodig.

Na controle van de toets, door Edwin en zijn assistent van deze avond Luca Cantineau bleek dat alle jongens van Wilhelmus hadden voldaan aan de verwachtingen, en onder trots toeziend oog van diverse ouders en onder luid applaus van medecursisten hun diploma van Edwin in ontvangst mochten nemen, daarbij kregen zij ook de badge voor op het scheidsrechtersshirt, en een gele en rode kaart, en waren er natuurlijk diverse foto momentjes. René Oudshoorn van Forum Sport had daarbij ook geregeld dat er champagne en kinderchampagne was….en had bovendien voor hapjes gezorgd als afsluiter van de avond, heel erg leuk!

Met trots willen wij u voorstellen aan onze gediplomeerde verenigingsscheidsrechters op de foto:

Boven op de bank van links naar rechts: docent Edwin van de Graaf, Jasper de Wijn (trainer jo15-9), Xander van der Spek (Jo17-4), William Burema (JO17-4), Michiel Jansen (JO17-2) en Luca Cantineau

Zittend links jeugdscheidsrechter Daan Hidskes en Eric van Marwijk (coördinator jeugdscheidsrechters vv Wilhelmus)

Namens de scheidsrechterscomissie,

Eric van Marwijk en Marco Beukers