Jeugdwedstrijden op zondag

14-05-2019

Al jarenlang speelt de jeugd van Wilhelmus haar thuiswedstrijden op de zaterdag. Met ingang van komend seizoen gaan praktisch alle jeugdteams twee of drie wedstrijden van hun competitie op de zondag spelen. Alle andere wedstrijden blijven gewoon op de zaterdag.

De afgelopen jaren heeft Wilhelmus een flinke groei gemaakt in het ledenaantal. We zijn er trots op dat zoveel jongens, meisjes en senioren voor Wilhelmus kiezen. We doen er dan ook alles aan om de organisatie van trainingen, wedstrijden en alle activiteiten in goede banen te leiden.

De planning van beker- en competitiewedstrijden op de zaterdag is al een aantal seizoenen een complexe puzzel. Het past maar net, of eigenlijk: het past net niet. De wedstrijden staan dicht op elkaar gepland. Er is daardoor weinig ruimte of tijd om lekker warm te lopen. Ook de traditionele penalty’s na afloop van de jeugdwedstrijden in de onderbouw komen in het gedrang. En tenslotte, praktisch elke zaterdag loopt het programma fors uit.

De afgelopen weken en maanden zijn wij in gesprek geweest met de KNVB en andere verenigingen om hier een oplossing voor te vinden. Met het plannen van een paar jeugdwedstrijden op de zondag is dit mogelijk. Het werkt als volgt:

• In het hele seizoen speelt elk jeugdteam per toerbeurt een hooguit drie thuiswedstrijden niet op zaterdag, maar op de zondag.
  • Alle overige thuiswedstrijden (dat zijn dus alle wedstrijden minus twee of drie) zijn op de zaterdag. Ook je uitwedstrijden speel je gewoon op zaterdag. Tenzij je tegenstander een zelfde beleid voert als Wilhelmus, dan zou je wellicht en bij hoge uitzondering ook een uitwedstrijd op zondag spelen.
  • Wedstrijden van de jeugd op zondag zijn bij Wilhelmus zijn altijd in de ochtend: de eerste potjes starten om 9.00 uur en de laatste wedstrijden eindigen rond 13.30 uur.
  • Er zijn altijd meerdere jeugdwedstrijden, je bent niet als enig jeugdteam actief op de zondag. De kantine is open en uiteraard zijn de kleedkamers beschikbaar.
  • De KNVB roostert alles in. Het zijn derhalve officieel vastgestelde wedstrijden en de tegenstanders worden hierover via Sportlink geïnformeerd.
  • Het gaat om wedstrijden in de zogenaamde B-categorie. De maatregel geldt dus niet voor selectieteams.

De afgelopen seizoen hebben verenigingen als VELO (Wateringen), RKAVV (Leidschendam), HVV (Den Haag), Meerburg (Zoeterwoude)  deze opzet met veel succes getest. Wij zijn blij dat de KNVB ons in staat stelt om dit nu ook bij Wilhelmus in te voeren.

Namens het bestuur en de wedstrijdsecretaris,

Timon Walhain  - jeugdvoorzitter