En opeens ben je coach

20-02-2018

Op de site sportplezier staat onderstaand artikel met handvaten voor beginnende trainers.

 

Trainer zijn is leuk, maar soms ook een uitdaging! Gebruik de 4 inzichten van trainerschap als basis:


structuren
stimuleren
individueel aandacht geven
regie overdragen

 

Het overkomt talloze ouders: Je kind is ingeburgerd op de sportclub en je wordt gevraagd om een groep kinderen te trainen, coachen of begeleiden. De ene ouder staat te springen. De andere ouder denkt “oef, hoe doe ik dit?”. Toch zeg je ja want je weet “de club … dat zijn wij allemaal”.

Coachen: hoe pak je dat aan?

Onze tip: áls je gevraagd wordt en je kunt tijd vrijmaken: doe het gewoon! Het is zo leuk om die vrolijke kindergezichten met rode blosjes op de wangen te zien rennen, springen en duikelen. Als ouder weet je hoe je met je eigen kind(eren) om kunt gaan. Dat is soms een eitje, want je kent je kind door en door. Soms is het wat lastiger, maar dat hoort bij opvoeden. Het begeleiden van 10 stuiterballen vol energie is andere koek. Hellup, hoe pak je dan aan?!

4 inzichten over trainerschap

In het filmpje “4 inzichten over trainerschap” wordt in 6 minuten glashelder uitgelegd wat je kunt doen om een goede teamsfeer te creëren waarin iedereen zich op z’n gemak voelt en plezier heeft. Een team waarin iedereen weet wat de afspraken zijn en iedereen (niet onbelangrijk) zich ook als sporter ontwikkelt. Het filmpje geeft beginnende maar ook meer ervaren trainers en coaches een goede basis. Bedenk ook dat het in het begin even zoeken zal zijn en dat is ook helemaal niet erg. Als je eenmaal bezig bent en al die blije gezichtjes ziet, weet je waar je het voor doet en zal het vanzelf gemakkelijker gaan.

Bekijk de video hier over deze inzichten !