Wilhelmus JO19-1 - HBS JO19-2 (6-1)

Zaterdag 11 mei 2019 en de voorlaatste speelronde in de najaarscompetitie voor de JO19-1 mannen van vv Wilhelmus. Een competitie waarin we de tweede plaats op de ranglijst sinds vorige week bezetten en na de inhaalronde van afgelopen woensdag staan we verrassend genoeg op slechts een puntje van de koploper, Meerburg JO19-1. Met nog twee speelronde voor de meeste teams althans, kan er een ontknoping zoals de eredivisie volgen, maar belangrijker is dat we de spirit er al het hele jaar inhouden en dat ook vandaag weer moeten tonen willen we vandaag een goed resultaat neerzetten. Tegenstander is HBS JO19-2, een tegenstander die we voor de winter met het nodige geluk met 0-1 versloegen en dus een mooi meetmoment waar we nu staan ten opzichte van toen.

Aan Wilhelmus zijde geen Eddy en Nick, die beide druk in hun boeken bezig waren voor de examens en Sam en Liam leken deze wedstrijd niet te redden. Daarom werden Bradley, Tycho en Tobias van de JO17-1 toegevoegd aan de selectie. Zaterdagochtend bleken Liam en Sam toch beschikbaar, maar de JO17-1 mannen afzeggen was geen optie voor de technische staf en dus een groep van achttien spelers ter beschikking. Zowel een weelde als een probleem, want er kunnen er immers maar elf starten en vijf invallen. Gelukkig is de communicatie tussen de staf en spelers altijd duidelijk en open en dus was het ook vandaag weer goed om te ervaren dat er wederzijds begrip was.

Iets voor half vijf trappen we dan eindelijk af en HBS start aardig aan de wedstrijd en bij Wilhelmus lijken er sommige spelers te zijn die met stress aan deze wedstrijd begonnen zijn. Onnodig, want wat een heerlijk voetbalweertje en een prima tegenstander zou toch moeten worden gevolgd door een lekkere wedstrijd. Wilhelmus opent desondanks dit gegeven de score in minuut zes van de wedstrijd als Anton Fabian bereikt en de vandaag op tien opererende middenvelder rond doeltreffend af.  Wilhelmus zet door en binnen het kwartier is het de jarige Yannick die op aangeven van Jesse de tweede treffer voor de gastheren aantekent.

HBS is niet van plan de wedstrijd te laten lopen en speelt makkelijker als Wilhelmus , dat gek genoeg de goede wedstrijden van de weken hiervoor geen vervolg kan geven. HBS krijgt kansen, maar of Marvin red of het vizier staat niet scherp bij de kraaien. Het vizier van de Birthday-boy staat wel scherp en na een weergaloze actie zet Yannick Wilhelmus zelfs op een drie nul voorsprong. Puur naar de stand kijkend spelen we HBS van de mat, maar dat is geenszins de realiteit. Dat we met deze ruime voorsprong gaan rusten is een fijne constatering, maar we hopen vooral na rust beter veldspel te tonen.

Het begin is een kopie van de eerste helft, helaas. We komen gewoon niet in ons spel en ook de normaal zo stabiel spelende spelers spelen vandaag onherkenbaar matig. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, het is alleen jammer dat het vandaag gebeurd. Na een mooie reeks en met aardig wat publiek langs de lijn. Want een feit is wel dat we over het algemeen uit beter spelen als thuis. Toch apart om te constateren, maar misschien kunnen de wissels wat meer swung in de ploeg krijgen. Binnen het eerste kwartier na rust maken Luca, Bradley, Tycho, Youri en Max hun opwachting en Anton, Jesse, Tijn, Kymo en Stijn verlaten het speelveld. Op dat moment spelen we met alleen Max als tweede jaars en met liefst vier spelers die nog in de JO17 mogen uitkomen. Buiten de drie JO17-1 jongens is ook Luca immers officieel nog een JO17 speler, maar die behoort al het hele jaar tot onze selectie, en Luca brengt in ieder geval wat meer rust aan de bal.

Minuut eenenzeventig is inmiddels aangebroken en een weergaloze assist van Fabian met buitenkantwreef getrapt word door Yannick bekroond met een doelpunt. Een assist die de schoonheid draagt die de wedstrijd niet verdiende, maar dit soort momenten is wel genieten natuurlijk. Bradley krijgt een goede kans, maar schiet net voor langs en dan ligt de bal ineens achter Marvin. Een van richting veranderd schot valt binnen en HBS heeft de terechte treffer. Echter zal Wilhelmus verder uitlopen. Heerlijke steekbal van Bradley en Luca schiet bekeken binnen. Knap afgerond van de linksbuiten die sinds de winterstop een sterk ontwikkeling doormaakt. De wedstrijd kabbelt voort en het slotakkoord is voor Bradley die zijn debuut bij de 019 opluistert met een treffer. Goede actie, knap weggedraaid en fel in de korte hoek binnen geschoten.

Een ruime zes tegen een zege dus, die geflatteerd hoog uitvalt. Zoals gezegd was het vandaag alles behalve goed wat we hebben laten zien, maar dat we dan toch zo ruim winnen is een teken dat we gegroeid zijn als team. Maar ook dat individuele kwaliteiten aanwezig zijn binnen deze groep die op dit soort momenten toch van doorslaggevende betekenis kan zijn. Aangezien Meerburg ook won blijft het gat een schamel puntje en volgende week speelt Meerburg tegen VCS. Mochten de Meerburgers puntverlies lijden, kan Wilhelmus op de laatste dag de bovenste plek overnemen als het zelf wint van Quick. Wederom op ons eigen sportpark, wederom een taaie tegenstander, want ook Quick kan nog op de bovenste plaats eindigen als ze hun resterende twee wedstrijden winnend afsluiten. Kortom , sowieso een leuke wedstrijd om het seizoen mee af te sluiten.

Opstelling Wilhelmus : Marvin, Stijn (60 Youri), Kymo (60 Tycho), Sjoerd, Florian, Tobias, Anton (55 Bradley), Fabian, Yannick, Jesse (60 Max), Tijn (55 Luca)