Wilhelmus JO15-6 - HVV JO15-6 (2-2)

Bij HVV denk ik in eerste instantie aan Historische Vereniging Voorburg. Dat hoeft niet zorgelijk te zijn, hoewel het in voetbalkringen niet direct scoort. De gemiddelde leeftijd van die club is ook een stuk grijzer dan wat er vandaag op het veld stond. In de berichtjes die onze grote leider ons eenvoudige fans via WhatsApp toestuurde, was zowaar sprake van een lichte koude oorlog. De wedstrijd van vandaag werd getypeerd als een ‘kraker’, als ware het een clash tussen twee kernmachten met de Vliet als gedemilitariseerde zone. Wat was er aan de hand? Wilhelmus en HVV stonden allebei bovenaan en de suggestie werd gewekt dat wie de wedstrijd vandaag zou verliezen, uitgeschakeld zou zijn voor het voorjaarskampioenschap, die gedevalueerde competitie. Oei! Tja, koplopers na twee gewonnen potjes, waar hebben we het over! Maar het tekende de gemoedsgesteldheid.

Het was een wedstrijd met een Janusgezicht. Janus, de god die de hemelpoort opent en sluit. Janus, de god met twee gezichten. Nou, die hebben we vandaag gezien. Slap en veerkrachtig, slaperig en alert, lethargisch en gedreven, alles wat bij ons team past. De ambiance was prima de luxe. Voetbal op echt gras waar de kluiten om je oren kunnen vliegen, een polletje net verkeerd ligt, een sliding tot de mogelijkheid behoort, ook al is ons team geneigd de broekjes niet met het groen van het gras te bevuilen. Het weer was ook voortreffelijk, het leek wel lente. Dan is het goed toeven binnen en langs de lijn waar de wedstrijd geleid werd door scheidsrechter Sjaak Stoop.

In de eerste helft hadden we het zwakke windje tegen en het leek wel alsof we ons instelden op een zware storm, want we kwamen niet sterk uit de verf. Het begin was aftastend, maar HVV had steeds een licht veldoverwicht. De eerste grote kans was dan ook voor hen. Nadat onze achterhoede uitgespeeld was, schoot een vrijstaande HVVer schuin voor doel langs. Ook speelden we achterin een paar riskante breedteballen die bijna onderschept werden, wat ook een keer gebeurde. Simon snelde in sneltreinvaart toe, kon niet snel genoeg afremmen waardoor de HVVer achterlangs kon, maar schoot naast. We kwamen goed weg. Typerend was dat het eerste schot op HVVdoel pas in de 20e minuut kwam en onze eerste corner na 22 minuten achter doel terecht kwam. Ook in de 30e minuut dolde een HVVer onze achterhoede, kreeg de bal tussen drie van ons maar niet voor zijn goede voet en de bal ging in een carambole over ons doel. Dat was billen knijpen.

De rust kwam, maar erg rustig ging het daar niet toe. Naar verluidt, deden de leidinggevenden een Advocaatje waarbij de ramen in de sponningen trilden. Wilden we nou voetballen of kievitseieren zoeken? Zo’n tirade kan twee kanten op vallen, maar in dit geval de goede. Er was sprake van een wedergeboorte. We speelden veel feller, zetten HVV direct onder druk en dat betekende al heel snel dat we op voorsprong kwamen. Jesse kreeg de bal achterin, speelde op Erik die een bekeken pass op Sem R. speelde, die weer Nick bediende, waardoor het spel zich van links naar rechts bewoog. Nick zag Isaak vrij staan en die haalde de achterlijn, dreef de bal naar binnen, passeerde een man en uiterst koelbloedig wachtte hij tot hij de bal dwars voor doel Pieter wist te bereiken die de bal eenvoudig binnen kon lopen (1-0). Schitterende goal. Nog geen vijf minuten later was het weer feest. Op het middenveld rommelde Nick zich vrij en haalde met een boog uit. Scribent zag de bal over ging wat hem verleidde tot het commentaar “jammer”. Maar tot zijn stomme verbazing daalde de bal tijdig en plofte in de bovenhoek (2-0). Hoe was het mogelijk dat de wedstrijd zo volledig kon kantelen. Geen vuiltje aan de zonnige lucht. Tot het noodlot leek toe te slaan. Een scrimmage in ons doelgebied leidde tot een onvrijwillige struikelpartij van een HVVer. Penalty! O wee. Aanloop, schuiver in de uiterste hoek, maar Nigel had heel goed gekeken, dook daar op briljante manier naar toe en tikte de bal naast. Super!! Dat moest toch de nekslag zijn voor HVV. Namen we het daarna te luchtig op? Dachten we al aan zes punten uit drie wedstrijden? Werd in gedachten al aan een broodje kroket gedacht? Wie zal het zeggen. Feit is dat HVV er nog een schepje bovenop deed. Een minuut of zeven voor tijd miste een verdediger aan de zijlijn zijn tegenstander, die vanaf de zijlijn zomaar tot op de penaltystip kon doorlopen, van waar hij de uitlopende Nigel nog net wist te passeren (2-1). Wat een blamage, maar zo is nou eenmaal het spelletje. HVV kreeg vleugels, zoals zo vaak bij een Anschlusstor. De angst sloeg in onze benen, een slecht voorteken. En jawel, het ging een minuut of drie voor tijd alsnog mis. Een HVVer stoomde door onze rechterachterhoede alsof er niemand stond en vanaf de rand van het strafschopgebied vuurde hij verwoestend op doel. Een prachtparade van held Nigel voorkwam echter een doelpunt. Hij stompte de bal weg, maar tegen Erik aan die de bal op heuphoogte kreeg. Blijkbaar had hij niet in de gaten dat er geen tegenstander in de buurt was, want in een reflex probeerde hij de bal weg te halen waarbij hij de bal op zijn kuit kreeg en de bal het doel in ging (2-2). Even later was het tijd en kwamen zijn waterlanders. We hadden de voorsprong op een schlemielige manier uit handen gegeven en Erik was de ontroostbare schlemiel. Half HVV kwam bij hem langs met een opbeurend woord, ook al wrijft dat eveneens wat zout in de wonde. Niettemin chapeau. Janus opende de hemelpoort gedurende 20 minuten wagenwijd en sloeg die daarna keihard dicht. Forum Sport is nu de nieuwe leider met 9 uit 3, gevolgd door vier teams met 7, waaronder wij. Dat kan nog alle kanten op.

Scribent